Proefbrand zorgt voor

brandveilig Politiebureau Waddinxveen
Elektrotechniek Beveiligingstechniek

Denkt u weleens na over het risico op brand in uw pand? Een defecte brandmelder blijft vaak onopgemerkt, terwijl bij brand iedere seconde telt. Politiebureau Waddinxveen beschikt over bijzondere ruimtes waarin een brand lastig te detecteren is. Daarom begeleidde MD Service Beveiliging daar onlangs een proefbrand in samenwerking met de specialisten van Hertek, onze vaste leverancier van brandmeldinstallaties, en Normec, die verantwoordelijk is voor de certificering.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem contact op

Proefbrand zorgt voor

brandveilig Politiebureau Waddinxveen
Elektrotechniek Beveiligingstechniek

Denkt u weleens na over het risico op brand in uw pand? Een defecte brandmelder blijft vaak onopgemerkt, terwijl bij brand iedere seconde telt. Politiebureau Waddinxveen beschikt over bijzondere ruimtes waarin een brand lastig te detecteren is. Daarom begeleidde MD Service Beveiliging daar onlangs een proefbrand in samenwerking met de specialisten van Hertek, onze vaste leverancier van brandmeldinstallaties, en Normec, die verantwoordelijk is voor de certificering.

Na toestemming van Politiebureau Waddinxveen kon de proefbrand uitgevoerd worden. In een daarvoor geselecteerde ruimte, een ophoudruimte van 3 bij 3 meter, werd rookontwikkeling gecreëerd, door de in het Programma van Eisen voorgeschreven brandmethode. In dit geval het opwarmen van blokjes beukenhout. Conform de norm moet de brandmeldcentrale binnen de verbrandingstijd van het gebruikte materiaal, alarm geven. Bij blokjes beukenhout is dit ca. 8 minuten.

John, projectleider MD Service: “ Het waarborgen van veiligheid door het installeren van betrouwbare branddetectie- en brandmeld oplossingen is wat wij veelvuldig realiseren bij onze klanten. Dit testen door middel van een proefbrand komt minder vaak voor. Doordat we in het bezit zijn van certificaten met betrekking tot inbraak- en brandbeveiligingsinstallaties, bijvoorbeeld Brandmeldinstallatie installateur en Brandmeldinstallatie onderhoud kan de eindgebruiker er altijd op vertrouwen dat wij voldoen aan de wettelijke eisen.”

Wanneer een proefbrand?

Wanneer er brand uitbreekt is het van belang te weten dat brandmelders op tijd worden geactiveerd. In sommige gevallen is het nodig om met een proefbrand aan te tonen dat de werking van de brandmeldinstallatie correct is. Namelijk:

 • Als een ruimte afwijkt van de omschrijving van een standaard ruimte;
 • Als men afwijkt van de projecteringsrichtlijnen zoals die in de NEN 2535 hoofdstuk 10 zijn omschreven;
 • In een situatie waarin de projecteringsrichtlijnen van hoofdstuk 10 niet voorzien;
 • Wanneer er bijzondere detectietechnieken toegepast worden, waarvoor in de NEN 2535 geen projectievoorschriften zijn opgenomen;
 • Wanneer er een brandgrootte 1 of 2 geëist wordt en er zijn geen rookmelders opgenomen;
 • Wanneer er een brandgrootte 7 geëist wordt en er worden geen thermische melders of vlammenmelders opgenomen;
 • Als de bevoegde autoriteit of eisende partij een proefbrand eist.
Een effectieve methode van gevoelige en snelle branddetectie

Binnen het Politiebureau Waddinxveen zijn verschillende bijzondere ruimtes aanwezig, waaronder de ophoudruimtes. Er wordt gebruik gemaakt van een aspiratie detectie systeem, ook wel rookaanzuigsysteem genoemd. Het is in dit soort ruimtes namelijk van belang om bij de gedetineerden zo min mogelijk de indruk te wekken dat er op hen gelet wordt en dat er niets in het zicht hangt. Zo kan er bijvoorbeeld een camera- of branddetectiesysteem achter de roosters van de ventilatiesystemen geplaatst worden, waardoor de branddetectie geheel onzichtbaar is.

Een aspiratie detectie systeem is een uiterst effectieve methode voor gevoelige en snelle branddetectie in bijvoorbeeld stoffige of hoge ruimtes. Omdat de aspiratiemelders niet beschreven staan in de norm voor brandmeldinstallaties: NEN 2535 moest er bij dit project met een proefbrand worden aangetoond dat de aspiratiemelders, overige automatische melders en nevenindicatoren snel genoeg detecteren.

Is de test wel of niet geslaagd?

“De test is geslaagd! De nevenindicator werd geactiveerd en de brandmeldcentrale gaf de melding dat er in de specifieke testruimte brand was. En zelfs de automatische melder in de gang werd geactiveerd. Dit was geen onderdeel van deze test, maar een mooi extra voordeel dat dit ook direct is meegenomen en naar behoren werkt.”, aldus John.

Naast brandveilig ook verlichting, IT en Domotica op orde

Naast dat het pand vanaf nu volledig voldoet aan de wettelijke vereisten voor brandveiligheid waren we als MD Service ook verantwoordelijk voor de verlichtingIT en Domotica.

 • Zo hebben we de gangen voorzien van noodverlichting en zorgt het KNX-DALI domoticasysteem ervoor dat via de bewegingsmelder in de kantoorruimtes het licht zowel automatisch in- en uitschakelt als ook dimt, afhankelijk van de hoeveelheid daglicht.
 • Is doormiddel van het KNX- domoticasysteem de zonwering geheel geautomatiseerd en kan men deze ook individueel bedienen.
 • Is er een externe signalering OverSpanningBeveiliging op de diverse verdeelkasten en wanneer deze geactiveerd wordt, is er een centrale storingmelding via de KNX-domotica installatie. Op deze manier zijn apparaten beschermt tegen schade door te hoge spanningspieken, bijvoorbeeld door indirecte blikseminslag.
 • Worden er 24/7 camerabeelden getoond op drie grote monitoren en is er een signaalzuil aanwezig om calamiteiten aan te duiden.
De oplossing voor 100% netspanning garantie en groot dataverbruik

Door de installatie van de UPS, inclusief Onderhoud bypass-module, kan de UPS veilig worden onderhouden of vervangen zonder de voeding voor belangrijke systemen te onderbreken. Zeer belangrijk voor een onderneming als de politie, maar bijvoorbeeld ook voor banken of datacentra waar een 100% netspanning gegarandeerd moet worden.
Voor het groot dataverbruik, wat het politiewerk met zich meebrengt, zijn er in totaal circa 230 data Cat.6a aansluitpunten gerealiseerd voor de werkplekken, de apparatuur en de wifi-aansluitpunten. Met deze installatie kan er altijd op een snelle en veilige manier worden geüp- en gedownload.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem contact op

Project foto’s

Geleverde diensten:

nieuwbouwvilla in Nesselande

Meer weten?

Op zoek naar een partner die verder kijkt dan alleen draadjes trekken en stopcontacten aanleggen? Weten wat MD Service kan betekenen als het gaat om totaaloplossingen voor woningen of bedrijfspand? We vertellen graag wat de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden zijn op het gebied van: Elektrotechniek, Beveiligingstechniek, IT & Telecom en Domotica & Audiovisueel. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Kom in contact

Onze medewerkers helpen je graag verder