Vanaf meedenken en de aanleg van een ZER0 installatie in de appartementen tot verschillende branddetectiesystemen. Een veilig en duurzaam gebouw dat volledig energieneutraal functioneert.

Het nieuwe en duurzame hart van De Horden

Het project is in vier verschillende woonblokken opgedeeld; Sol (zon), Terra (land / aarde), Ventum (wind) en Aqua (water) met elk hun eigen karakteristieken. Zo is er in Hortus voor iedereen een kwalitatief hoogwaardige, comfortabele woning te vinden, die tevens voldoet aan de energie neutrale eisen van deze tijd.

ZER0 concept

In samenwerking met de aannemer Vink Bouw, hebben we meegewerkt aan het ZER0 concept. ZER0 staat voor Zero Energy Residence ‘Nul’ / cijfer 0. Alle woningen met het ZER0 concept zijn energieneutraal. Bij deze Nul-op-de-Meter woningen is de stand van de elektrameter aan het einde van het jaar ongeveer gelijk aan de stand van het begin van het jaar en is er dus netto geen stroom van buiten het systeem nodig.

-‘Hortus voorkomt door het ZER0 concept alleen al in de komende 10 jaar 2000 ton aan CO2 productie!’

De appartementen van het project “Hortus” zijn voorzien van een Zer0 installatie, die in samenwerking met de werktuigkundige installateur en de aannemer is gerealiseerd. Hierdoor is de opbrengst van de zonnepanelen ongeveer gelijk aan het verbruik om het appartement te voorzien van warmte, verse lucht en warm water. Dit sluit perfect aan bij de ambitie van de Nederlandse overheid om het gebruik van, onder andere, fossiele grondstoffen met 50% te reduceren in 2050.

Elektrotechniek: van tekening tot uitvoering

Bij de 65 appartementen inclusief bergingen zijn de gehele elektrotechnische installaties, alsmede de NUTS voorbereidingen. Alles conform tekening en de wensen van de kopers van de woningen. Andere werkzaamheden waren:

  • Algemene ruimten: voedingen voor de liften, de brandmeldinstallatie en het intercomsysteem naar alle appartementen.
  • Stallinggarage: (nood-)verlichting, NUTS-infrastructuur en voeding speedgate en brandmeldinstallatie.
  • Winkelunits: om binnen het gebouw een Trekpleister drogisterij te creëren, zijn er 3 winkelunits samengevoegd tot 1 unit. MD Service maakte voor de 5 winkels de basis installatie inclusief meterkast en hebben we in overleg met de projectontwikkelaar AKM, de aannemer Vink Bouw en de gebruiker ook de kapsalon en pizzeria voorzien van elektrotechnische installaties.

Beveiliging: op tijd bij brand

Om de veiligheid van bewoner en bezoeker te kunnen waarborgen is het gehele gebouw voorzien van (nood)verlichting en brandmeldinstallaties.

  • Brandmeldcentrale: we plaatsten een brandmeldcentrale in de centrale entree van het woonblok Aqua. Bij een eventuele brand wordt de sprinklerinstallatie geactiveerd, waardoor aanwezigen het gebouw tijdig kunnen verlaten en gaat er een melding naar de brandweer.
  • Branddetectie: alle trappenhuizen met bijbehorende vluchtwegen zijn voorzien van branddetectie.
  • Sensorkabel: de stallinggarage is voorzien van een sensorkabel welke bij brand de sprinklerinstallatie aanstuurt.

Meedenkend en betrokken

“MD Service is trots op de samenwerking en de rol binnen dit grote project waarbij meerdere disciplines intensief met elkaar hebben samengewerkt. Meedenkend opereren en goed betrokken zijn bij het overleg met de diverse partijen hebben ervoor gezorgd om samen te komen tot een maximaal resultaat”, aldus projectleider John Schutte.

Project in beeld

Meer weten?

Wil je graag meer weten over dit project? Weten wat MD Service kan betekenen als het gaat om duurzaamheid of veilige woningbouw? Of ben je benieuwd naar verdere ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van: Elektrotechniek en Beveiligingstechniek?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Architect Naam architect
Fotograaf Naam fotograaf

Kom in contact

Onze medewerkers helpen je graag verder