Bijzondere elektrotechnische installaties

in tandartspraktijk vereisen maatwerk
Elektrotechniek Beveiligingstechniek IT & Telecom Domotica & Audiovisueel

Het project in een oude kaasfabriek in Gouda was een project waar wij van begin tot eind nauw betrokken waren. En dat was niet alleen vanwege onze praktijkervaring met installaties binnen mondzorgcentra. Ook vanwege onze ervaring als elektrotechnisch adviseur werden wij al vroeg betrokken. Zo ontving MD Service, nog voordat de architect aan de slag ging, al schetsen met de vraag wat er wel en wat er niet mogelijk was.

Glimlach! Tandzorg

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem contact op

Bijzondere elektrotechnische installaties

in tandartspraktijk vereisen maatwerk
Elektrotechniek Beveiligingstechniek IT & Telecom Domotica & Audiovisueel
Glimlach! Tandzorg

Het project in een oude kaasfabriek in Gouda was een project waar wij van begin tot eind nauw betrokken waren. En dat was niet alleen vanwege onze praktijkervaring met installaties binnen mondzorgcentra. Ook vanwege onze ervaring als elektrotechnisch adviseur werden wij al vroeg betrokken. Zo ontving MD Service, nog voordat de architect aan de slag ging, al schetsen met de vraag wat er wel en wat er niet mogelijk was.

Elektrotechnische praktijkervaring als basis voor renovatie

De nieuwe tandartspraktijk van Glimlach! Tandzorg moest een moderne en luxe uitstraling krijgen, zonder afbreuk te doen aan het gevoel van betrouwbaarheid en klinische professionaliteit. Om deze situatie te realiseren, is een specialistisch bouwteam samengesteld. Binnen dit bouwteam werkten de specialisten van MD Service samen met architectenbureau Lanowv, installatiegroep Breman Utiliteit Rotterdam, het afbouwbedrijf Vellinga Project Realisatie B.V., leverancier van tandartsapparatuur Henry Schein, Modular Lighting Nederland BV en ETK licht.

Wij zijn, naast adviseur, ook verantwoordelijk geweest voor de volledige installatie van de elektrotechniek, beveiligingstechniek, data-aansluitingen, domotica en het geluidssysteem. En dergelijke elektrotechnische totaaloplossingen binnen medische instellingen vragen, zo weten wij uit ervaring, net even wat anders.

“Mede vanwege het feit dat MD Service van nagenoeg alle elektrotechnische vereisten in de behandel-, röntgen- en sterilisatiekamers op de hoogte is, werd Glimlach! Tandzorg nog voordat de architect aan de slag ging voorzien van advies op maat”, vertelt Projectleider John Schutte. “Denk bijvoorbeeld aan advies omtrent de installatie van de stroomvoorziening in de behandelkamers en de kleurtemperatuur van de verlichting, maar ook omtrent elementen zoals de installatie van de tandartsapparatuur en de werking van de centrale afzuiginstallatie. Onmisbare elementen die bepalend zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Een leuk en uitdagend proces, aangezien we dergelijke elementen nooit tegenkomen in woningen of kantoren.”

Werkverlichting cruciaal in behandelkamers

Nergens is het verschil in de functionaliteit van verlichting zo groot als binnen een medische instelling, zoals een tandartspraktijk. Want waar de verlichting in de wachtruimtes, gangen en kantoren een sfeerbepalende functie heeft, moet de zogenoemde werkverlichting in behandel-, röntgen- en sterilisatiekamers juist de beste omstandigheden creëren voor een optimale werkomgeving. Zonder de juiste werkverlichting is een nauwkeurige behandeling immers onmogelijk.

Lichtplan met dimbare up-down verlichting en spots geven praktijk luxe uitstraling

Om de luxe uitstraling binnen de wachtruimte te realiseren, hebben wij op basis van het lichtplan van Modular Lighting Instruments het plafond voorzien van moderne LED-armaturen en lichtrails met spots. Ook installeerden onze specialisten dimbare spots tussen de plafondpanelen. Beide toepassingen zorgen in combinatie met het prachtige interieur voor een gastvrije, warme binnenruimte waar zowel de patiënten als het personeel graag komen en zich bovenal op hun gemak voelen.

Ook in de kantine en in het kantoor zijn er op basis van een lichtplan aangename ruimtes gerealiseerd. Zo hangt er in het kantoor boven ieder bureau luxueuze up-down verlichting. Dit type verlichting zorgt voor een directe belichting van de bureaus, terwijl de rest van de ruimte profiteert van indirecte verlichting. Verder installeerden onze specialisten in de kleedruimtes en toiletten basisverlichting die met bewegingsmelders worden aan- en uitgeschakeld.

Behandelkamers vragen om juiste kleurtemperatuur

Het is voor medische kamers, zoals de behandelkamers in een tandartspraktijk, erg belangrijk om speciale aandacht te besteden aan zowel de hoeveelheid verlichting als de kleurtemperatuur van de verlichting. Daarom hebben onze specialisten alle behandelruimtes voorzien van speciale armaturen met de juiste kleurtemperatuur van 5.700 Kelvin. Wij wisten op basis van de gesprekken met de tandheelkundige teams en onze praktijkervaring dat deze kleurtemperatuur precies zou voldoen aan alle eisen.

Geavanceerd KNX domotica systeem zorgt voor stabiliteit en gebruiksgemak

Mede vanwege de vele ruimtes wilde de opdrachtgever de mogelijkheid hebben om de praktijk vanaf een centraal punt te beheren. Daarom is er, op basis van ons advies, besloten een hypermodern KNX domotica systeem te installeren. Een KNX domotica systeem biedt namelijk niet alleen tal van mogelijkheden, maar garandeert ook nog eens een stabiele connectie tussen de apparatuur van verschillende fabrikanten. Zeer belangrijk in een medische praktijk.

Het is met het hoogwaardige automatiseringssysteem nu mogelijk om de praktijk middels vooraf ingestelde programma’s te beheren. Zo gaat bijvoorbeeld alle verlichting uit op het moment dat het alarm wordt ingeschakeld. Uiteraard zijn de ruimtes onafhankelijk van elkaar te regelen.

“Een KNX Domotica systeem is, zoals we wel vaker zeggen, een directe investering in het gebruiksgemak van een pand. Men hoeft met een KNX domotica systeem niet meer alle ruimtes af om te controleren wat wel en niet ingeschakeld is. Ook binnen de beveiliging van een pand zijn geen fouten meer te maken”, aldus John Schutte.

Speakers van Bose zorgen voor ontspannen sfeer
Prettige achtergrondmuziek draagt bij aan de ontspannen sfeer in een tandartspraktijk. Daarom is de gehele tandartspraktijk door ons voorzien van het kwalitatieve geluidssysteem van Bose. Waar de receptie de controle heeft over het geluid in de wachtkamer en de gangen, kunnen de tandzorgteams in de behandelkamers onafhankelijk van elkaar de gewenste zender en het geluidsniveau kiezen.

Installatie en onderhoud van alarm-, brand- en inbraaksysteem waarborgen veiligheid

Naast de installatie van de groepenkasten, bekabeling, stroom- en lichtpunten, schakelaars, het KNX domotica systeem en de Bose-geluidsinstallatie was MD Service ook verantwoordelijk voor de installatie van de alarm-, brand- en inbraakinstallaties. Zo zijn er automatische melders en slow whoops geplaatst die op een brandmeldinstallatie zijn aangesloten en via de alarminstallatie in direct contact staan met een meldkamer. Ook is een toegangscontrolesysteem geïnstalleerd. Stuk voor stuk onmisbare elementen die de veiligheid van de patiënten en het personeel waarborgen.

Het is niet alleen vanwege het projectmanagement, de efficiëntie, de hoge maatstaven en de kosten verstandig om elektrotechnische projecten van dit formaat te beleggen bij een totaaloplosser zoals MD Service. Met de diepgaande kennis over de installaties in de praktijk is dit ook voor het periodieke onderhoud en urgente reparaties aan te raden. Daarom zijn de specialisten van MD Service, naast de installatie, ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de apparatuur en de systemen in de Goudse tandartspraktijk. Door regelmatige controles en updates garanderen we de voortdurende werking van alle functionaliteiten.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem contact op

Project foto’s

nieuwbouwvilla in Nesselande

Meer weten?

Op zoek naar een partner die verder kijkt dan alleen draadjes trekken en stopcontacten aanleggen? Weten wat MD Service kan betekenen als het gaat om totaaloplossingen voor woningen of bedrijfspand? We vertellen graag wat de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden zijn op het gebied van: Elektrotechniek, Beveiligingstechniek, IT & Telecom en Domotica & Audiovisueel. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Kom in contact

Onze medewerkers helpen je graag verder